Stort fremmøde til skandinavisk narkotikakonference

Der var fuld båd, da Gadejuristen sammen med AIDS-Fondet og brugerforeningerne tidligere på måneden afholdt den første konference i Danmark om international narkotikapolitik, menneskerettigheder og udviklingspolitik.

 

Der var fuld båd, da Gadejuristen sammen med AIDS-Fondet og brugerforeningerne tidligere på måneden afholdt den første konference i Danmark om international narkotikapolitik, menneskerettigheder og udviklingspolitik.

 

Et halvt århundredes forbudspolitik har fejlet totalt og det internationale samfund er nødt til at lægge kursen om. Sådan lød konklusionen samstemmende fra alle eksperterne, der 6. februar deltog i narkotikakonferencen i Nyhavn, hvor Gadejuristen og AIDS-Fondet sammen med BrugerForeningen og Brugernes Akademi var værter.

 

Overalt i verden rettes blikket nu mod september 2016, hvor FN, for første gang i næsten 20 år, afholder en særlig generalforsamling med fokus på den internationale narkotikapolitik. Menneskerettighedsgrupper, sundhedsorganisationer og retshjælpsinitiativer verden over håber, at generalforsamlingen kan føre til en ny og mindre skadelig tilgang til narkotikafænomenet.

 

På konferencen dokumenterede internationalt anerkendte eksperter, hvordan kriminalisering og krig mod narkotika medfører omfattende menneskerettighedskrænkelser, skader brugere og underminerer bæredygtig udvikling i producent- og transitlandene.

 

Og selvom regeringer over hele verden har brugt enorme summer på forbudspolitik og nultolerance, så er det ikke lykkes at begrænse hverken udbud eller efterspørgsel på illegale stoffer. Tværtimod er stofferne blevet billigere og lettere tilgængelige.

 

Derfor opfordrer eksperterne nu verdens ledere til et markant kursskifte fra forbud og kriminalisering til i stedet at fokusere på sundhed, skadesreduktion og menneskerettigheder, som i dag undermineres af den forbudsorienterede narkotikakontrol.

 

Oplæg fra konferencens vil snarest blive gjort tilgængelige her.

 

Konferencen ”Scandinavian Civil Society Conference on International Drug Policy, Human Rights and Development” var arrangeret af Gadejuristen i samarbejde med Aids-Fondet, BrugerForeningen for Aktive Stofbrugere, Levende Menneskerettigheder og Brugernes Akademi.

 

Gadejuristen takker konferencedeltagere, oplægsholdere og moderatorer for deres bidrag til at sætte fokus på denne vigtige og oversete problemstilling.