Skybrudssagen kommer nu for retten

En dommer skal nu endelig tage stilling til sagen, hvor hjemløse flaskesamlere søgte ly for skybruddet i en skolegård. En helt igennem pinlig sag for politiet, mener Gadejuristen. 

En dommer skal nu endelig tage stilling til sagen, hvor hjemløse flaskesamlere søgte ly for skybruddet i en skolegård. En helt igennem pinlig sag for politiet, mener Gadejuristen. 
Den 31. august sidste år blev en gruppe flaskesamlere anholdt for at søge ly på en skole, mens skybruddet væltede ned over København. 
Mændene opholdt sig under et halvtag i den frit tilgængelige skolegård, da Københavns Politi dukkede op og anholdt dem. Politiet skrev bøder for ulovlig indtrængen og opkrævede straks selv pengene direkte fra flaskesamlerne. 
Da mændene ved Gadejuristens hjælp efterfølgende ville klage over anholdelsen og bøderne, blev de afvist. Københavns Politi mente, at flaskesamlerne havde erkendt sig skyldige ved at betale bøden på politistationen og så kunne der ikke klages. 
Gadejuristen fik nu en advokat involveret og sagen blev indklaget for Statsadvokaten, der nu er kommet frem til, at sagen skal for retten. Det fremgår af afgørelsen, at Statsadvokaten ikke mener, at Københavns Politi har sikret sig, at de hjemløse flaskesamlere forstod konsekvensen ved at betale bøden.  
Gadejuristen betragter afgørelsen som meget vigtig.
– ”Vi ser desværre disse sager, hvor udsatte udlændinge oplever sig presset til at betale bøder med det samme, selvom de ikke forstår, hvad de har gjort galt,” siger Maja Løvbjerg Hansen, jurist i Gadejuristen.
Hun ser Statsadvokatens afgørelse som et signal til politiet: 
– ”De her hjemløses retssikkerhed bliver fuldkommen tilsidesat i forsøget på at gøre kort proces, og den går ikke. Politiet skal rekvirere en tolk og være ekstremt omhyggelige med, at den anholdte faktisk forstår sigtelsen og konsekvensen af at betale en bøde,” siger Maja Løvbjerg Hansen, og fortsætter:
– ”Det er jo soleklart for enhver, at det ikke er ulovlig indtrængen at søge ly under et halvtag midt i et skybrud. Derfor er det også rent vanvid, hvis denne sag ikke kom for en dommer. Vi forventer helt klart, at flaskesamlerne vinder i retten og har krav på erstatning fra Københavns Politi der har ageret direkte pinligt i den her sag." 
Foto: Sigrid Nygaard // Information d. 18. november 2014
Læs her på DR Nyhederne d.d.: 
Politiet gik for vidt, og bliver derfor tvunget til at indbringe bødesag mod ni flaskesamlere for retten.
Udpluk af tidligere presse vedrørende denne sag:

18. november 2014, Information, Hjemløse anholdt for at søge ly under skybrud og 22. november 2014, Politiken, Politiets behandling af flaskesamlere er grotesk (leder af Bo Lidegaard)