Man kan ikke blæse til kamp mod ulighed i sundhed uden initiativer for de mest udsatte, mener Gadejuristen.
Man kan ikke blæse til kamp mod ulighed i sundhed uden initiativer for de mest udsatte, mener Gadejuristen.
Regeringen har i dag lanceret sundhedsudspillet ”Jo før – jo bedre” og sætter med egne ord fokus på ulighed i sundhed. Men det klinger hult, når milliardudspillet ingen initiativer har for samfundets mest udsatte, mener Gadejuristens leder, Nanna W. Gotfredsen.
– ”Ministrene påpeger selv, at den fattigste fjerdedel lever ti år kortere end den rigeste fjerdedel. Og det er jo netop de allermest udsatte der trækker gennemsnittet ned med deres meget lave levealder. De stofbrugere, der hvert år dør, bliver ikke mere end lige godt 40 år. Hvor er regeringens initiativer til den gruppe?”, spørger Nanna W. Gotfredsen.
Hun fastslår også, at det ikke nødvendigvis handler om flere penge, men om fokus, koordination og saglighed.
– ”Sundhedsminister Nick Hækkerup har end ikke ville kommentere på, at smitteforebyggelsen i forhold til stofafhængige sejler i kommunerne, mens samfundet bruger millioner på behandling af hepatitis C og hiv og andre infektioner og skader, der let kunne forebygges. Mennesker lider, mens det endda er god forretning at sadle om”, siger Nanna W. Gotfredsen.
Gadejuristen mener, at der særligt er én pakke, der både kan løfte sundhedsniveauet for de svageste og frigive ressourcer.
– ”Sikring af effektiv udlevering af sterilt injektionsudstyr og legitimering af substitutionsmedicinsk behandling vil finansiere sig selv og samtidig frigive ressourcer. Dermed er det blot gode politiske viljer der reelt skal investeres”, siger Nanna W. Gotfredsen.
Hvis ikke regeringen vil prioritere dette, håber Gadejuristen, at andre partier vil sætte de mest udsattes forhold på dagsordenen i de kommende forhandlinger.