Ny hjemmeside om behandling af abstinenser

Gadejuristen har sammen med brugerorganisationer og med støtte fra Folketinget lanceret en ny hjemmeside om ret og pligt til abstinensbehandling.

Nu kan du læse om stofbrugeres ret til behandling af abstinenser på en helt ny hjemmeside: abstinensbehandling.dk.

Ved du godt, at alle læger må behandle stofrelaterede abstinenser? Er abstinenserne akutte skal lægen straks behandle dem. Det gælder også egen læge og lægevagten.

Retten til abstinensbehandling fremgår direkte af autorisationslovens § 41, der blev præciseret sidste år for at sikre, at stofbrugere med abstinenser behandles korrekt i sundhedsvæsnet, når de henvender sig med abstinenser.

Gadejuristen har længe haft fokus på stofbrugeres problemer med at få abstinensbehandling. Derfor er vi glade for nu at kunne være med til at tilbyde en nem indgang til både juridisk og sundhedsfaglig information, som forhåbentligt kan øge kendskabet til retten til behandling. Ikke mindst blandt læger og andre sundhedspersoner.

På siden kan du få kort og klar information, der er målrettet til dig, hvad enten du er stofbruger, læge eller pårørende. På hjemmesiden er der også videoer, der giver gode råd om abstinensbehandling.

Under punktet ”Del dine erfaringer” opfordrer vi desuden stofbrugere m.fl. til at fortælle om deres oplevelser med at søge abstinensbehandling. Vi håber, at det kan give ny information om de barrierer, stofbrugere kan møde i sundhedsvæsenet.

Hjemmesiden vedligeholdes af Brugernes Akademi og Gadejuristen i samarbejde med SAND – De Hjemløses Landsorganisation og Mændenes Hjem. Samarbejdet om hjemmesiden kom i stand efter at Folketingets partier i april indgik en aftale om initiativer for sårbare og udsatte grupper i forbindelse med COVID-19.

Med aftalen blev der afsat midler til, at vores fire organisationer i partnerskab kunne styrke indsatsen over for udsatte stofbrugere, som i forbindelse med coronaepidemien kan have brug for abstinens- og substitutionsbehandling.