Kommuner svigter ift. udlevering af sterilt injektionsudstyr

Onsdag, 20 aug 2014

Genbrug og deling af nåle og sprøjter er hovedårsag til smitte og kvæstende skader blandt IV-stofbrugere. Alligevel udleverer hver tredje kommune ikke sterilt injektionsudstyr.
 
En stor del af Danmarks estimerede 13.000 IV-stofbrugere har ikke adgang til sterilt injektionsudstyr i deres kommune. Hele 34 af landets 98 kommuner har slet ingen sprøjteudlevering og kun tre kommuner udleverer alt det anbefalede injektionsudstyr. 
 
Det viser en kortlægning, der netop er udgivet af Gadejuristen. Læs rapporten her
 
Se også omtale af undersøgelsen i Kristeligt Dagblad: Mangel på rene sprøjter koster samfundet dyrt
 
Uden adgang til rent injektionsudstyr ender mange IV-stofbrugere med at dele eller genbruge ”værktøj”. Dette er den afgørende årsag til, at op imod 90 procent er smittede med hepatitis C, mens HIV forekommer op til 50 gange oftere blandt IV-stofbrugere end blandt befolkningen i almindelighed.
 
- Det er katastrofalt, at så mange kommuner slet ikke udleverer gratis værktøj til stofbrugerne, når vi ved med sikkerhed at det nedbringer smitte, sår og skader, siger Nanna W. Gotfredsen, leder af Gadejuristen.
 
I undersøgelsen kommer Gadejuristen med otte anbefalinger, der skal få sprøjteudlevering udbredt og kvalitetsløftet over hele landet. For selvom 64 kommuner dog udleverer sprøjter og kanyler, er der kun tre af dem, der udleverer alle de remedier, Sundhedsstyrelsen angiver som smittekilder og som internationale undersøgelser anbefaler.
 
- Vi har simpelthen akut brug for centrale best practice-retningslinjer på det her område. Og så skal kommunerne forpligtes til at udlevere udstyr gratis til de borgere, der injicerer stoffer. Det handler om retten til sundhed, siger Nanna W. Gotfredsen.
 
Hun mener ikke der er nogen gyldige undskyldninger for politikerne. Sterilt injektionsudstyr reducerer IV-stofbrugeres risiko for bl.a. smitte med HIV og hepatitis, blodforgiftning, infektioner og bylder samt betændelse i knogler og hjerteklapper.
 
- Det her er mennesker der lider. Og samtidig koster det samfundet rigtig mange penge. Tolv ugers behandling for hepatitis C koster over en halv million kroner, og hiv-behandling koster 10.000 kroner pr. måned resten af den smittedes levetid. Dertil kommer anden behandling, indlæggelser og operationer. Så det er bare med at komme i gang, siger Nanna W. Gotfredsen.
 
Et optimalt udleveringssæt bør indeholde sprøjte, kanyle, spritservietter, vat, kogekar, filter, sterilt vand og ascorbinsyre. Derudover bør der være mulighed for at vælge mellem forskellige sprøjter og kanyler.
 
Se faktaark om undersøgelsen her
Se rapporten med Gadejuristens samlede anbefalinger her
 
 

International narkotikakommission i Danmark

UNGASS 2016: Forberedelserne til det store FN-topmøde i 2016 om narkotika førte i denne uge til fint besøg i Danmark.
 

Skybrudssagen vundet i dag

I dag har gadens folk vundet en vigtig og principiel sag over Københavns Politi.
 

Donation fra Smukfonden til Gadejuristen

Det er med stor glæde, at vi netop har modtaget en flot donation fra Smukfonden.

160113 Smukfonden logo Tak for donation på 20000.jpg
l,mn

Ønsker du at involvere dig i frivilligt arbejde, donere tid eller støtte, har du spørgsmåll til os, eller kunne vi eventuelt bidrage med noget information, så tag endelig kontakt til os

Besøgs- og postadresse:
Værnedamsvej 7A, 1. 1819 Frederiksberg C. (med Vesterbro på det modsatte fortov)

Tlf. +45 33 31 00 75 
Fax +45 33 31 00 78
kontakt(at)gadejuristen.dk
CVR: 25048482

Hovedadresse:
Gadejuristen Gasværksvej 6A, 1. 1656 København V.

Bestyrelsens sammensætning:

Jørgen Kjær, København
Kristian Andenæs, Oslo
Liese Recke, København/Vestfold
Peter Ege, Charlottenlund
Anja Bloch, København
Marianne Schouw, København
Jesper Vad Kristensen, Aarhus

Gadejuristen, stiftet i 1999, er en privat organisation, der yder udgående retshjælp og andre ydelser til og for udsatte mennesker.

Gadejuristens vedtægter i PDF-format

Ophavsretten tilhører Gadejuristen.
Powered by Drupal by Nullsmith.dk | Layout by Den Anden Natur