International narkotikakommission i Danmark

UNGASS 2016: Forberedelserne til det store FN-topmøde i 2016 om narkotika førte i denne uge til fint besøg i Danmark.

 

UNGASS 2016: Forberedelserne til det store FN-topmøde i 2016 om narkotika førte i denne uge til fint besøg i Danmark.

 

Mandag til onsdag i denne uge havde Danmark besøg af den forhenværende schweiziske præsident Ruth Dreifuss, der i dag arbejder for en ny international narkotikapolitik i Global Commission on Drug Policy.

 

Ruth Dreifuss mødtes her med Folketingets formand, Mogens Lykketoft, som fra september og et år frem har formandsskabet for FN’s generalforsamling i New York. Som formand for generalforsamlingen bliver det nemlig Lykketoft, der skal sidde for bordenden til det første narkotikapolitiske topmøde i næsten 20 år – den såkaldte UNGASS i april 2016.

 

Dermed har den danske politiker afgørende betydning for, hvorvidt civilsamfundet og andre FN-organer bliver inkluderet i processen og forhandlingerne, som mange håber vil betyde i det mindste begyndelsen til enden på ”krigen mod narkotika.”

Mange stop

 

Tre dages tæt pakket besøg begyndte mandag morgen hos Gadejuristen, hvor Ruth Dreifuss fik en generel introduktion til dansk narkotikapolitik. Herfra gik turen rundt på Vesterbro til fixerummet Skyen, Mændenes Hjem, Café D og sundhedsrummet.

 

Tirsdag formiddag mødtes hun med politikere fra Folketinget. Derefter gik turen til CBS til et velbesøgt offentligt arrangement om dansk og international narkotikapolitik. Her understregede den fhv. præsident, at forbudspolitikken har fejlet på alle de præmisser forbudstilhængerne har sat op for succes. Derfor kæmper hun og andre tidligere statsledere nu for at lægge kursen om, tage kontrol med stofferne og regulere dem med afsæt i folkesundhed og menneskerettigheder.

 

Slides fra kommissærens oplæg kan ses under bilag. Du kan desuden læse mere om kommissionen og deres anbefalinger på deres hjemmeside.

 

Det blev også til et besøg på Københavns Rådhus til en samtale med overborgmester Frank Jensen, hvor Ruth Dreifuss bl.a. gerne ville høre mere om det forsøg med reguleret hashsalg, som kommunen forgæves har bedt Folketinget om lov til at gennemføre. Tirsdagen sluttede af tilbage på Vesterbro, hvor kommissæren var med Gadejuristen på udgående retshjælpsarbejde på gadeplan.

 

Og selvom Folketinget altså stod midt i valgudskrivelsen onsdag formiddag, mødtes Ruth Dreifuss også med Mogens Lykketoft på Christiansborg

 

Besøget var et led i de mange forberedelser frem mod det vigtige UNGASS møde i FN i New York til april næste år. Det kan man læse meget mere om i det seneste nummer af Stofbladet.