141212 EU hjemløshed II.jpg

Udsatte EU-borgere HAR ret til adgang til herberger

Siden 2008 har det været antaget, at danske kommuner ikke må hjælpe hjemløse EU-borgere, fordi de ikke har lovligt ophold og derfor ikke, på samme måde som danske hjemløse er berettiget til hjælp efter serviceloven. Typisk har det været krævet fra herbergernes side, at man kunne fremvise gult sygesikringskort/sundhedskort som forudsætning for adgang. Også krav herom må man straks ophøre med at stille, jf. spritny orienteringsskrivelse fra Socialministeriet.
 

Formanden_med_klokken kopi.jpg

Lykketoft kan stoppe narkotikakrigen

Mogens Lykketoft bliver formand for FN’s generalforsamling under den største begivenhed i FN-regi på narkotikaområdet i næsten 20 år, hvor en række lande kræver verdens vel nok længste krig, ”krigen mod narkotika”, stoppet.

Et af de varmeste temaer under Mogens Lykketofts formandskab i FN bliver netop den globale narkotikapolitik. I september 2016 afholdes en såkaldt special session (UNGASS) i New York. Her vil en række mellemamerikanske lande, sammen med bl.a. den fhv. generalsekretær i FN, Kofi Annan, kræve ”krigen mod narkotika” stoppet til fordel for en ny tilgang baseret på menneskerettigheder og folkesundhed.

Frederiksberg_kommune.jpg

Frederiksberg justerer fixegrej

Frederiksberg Kommune revurderer nu sin udlevering af sterilt injektionsudstyr på baggrund af rapport fra Gadejuristen.
 
- ”Gadejuristens rapport er en god anledning til at revurdere ordningen, herunder om den gratis udlevering af sterilt injektionsudstyr lever op til den nyeste viden på området." 
 
Sådan skriver social- og sundhedsdirektør på Frederiksberg, Henning Daugaard, i et svar til 2. viceborgmester Katrine Lester (S), der vil vide, hvorfor kommunens ordning ikke omfatter alt smitteforebyggende ”værktøj” til stofbrugere.
 

image001.jpg

Regeringen overser de svageste

Man kan ikke blæse til kamp mod ulighed i sundhed uden initiativer for de mest udsatte, mener Gadejuristen.

Regeringen har i dag lanceret sundhedsudspillet ”Jo før – jo bedre” og sætter med egne ord fokus på ulighed i sundhed. Men det klinger hult, når milliardudspillet ingen initiativer har for samfundets mest udsatte, mener Gadejuristens leder, Nanna W. Gotfredsen.

Kanylespids_WikCom.jpg

Kommuner svigter ift. udlevering af sterilt injektionsudstyr

Genbrug og deling af nåle og sprøjter er hovedårsag til smitte og kvæstende skader blandt IV-stofbrugere. Alligevel udleverer hver tredje kommune ikke sterilt injektionsudstyr.
 
En stor del af Danmarks estimerede 13.000 IV-stofbrugere har ikke adgang til sterilt injektionsudstyr i deres kommune. Hele 34 af landets 98 kommuner har slet ingen sprøjteudlevering og kun tre kommuner udleverer alt det anbefalede injektionsudstyr. 
 

FB-cover.jpg

International SUPPORT. DON'T PUNISH-dag

I dag er det FNs internationale dag 'mod narkotika'. Baseret på FN-konventioner føres "krigen mod narkotika" nærmest bevidstløst verden over. Med enorme omkostninger både menneskeligt og økonomisk. Mere end noget andet er det en krig mod stofbrugerne selv. Ofrene, stofbrugerne, falder på stribe efter et kort, brutalt og uværdigt liv.
 

Sågar til gaden Retfærdighedens vægtskål Karunka.jpg

Socialt udsatte har også rettigheder

Nedenstående er trykt i "Dagens Medicin" d. 9. maj 2014, se her, hvor der også kan postes kommentarer.
 
Gadejuristen er sat i verden for at hjælpe samfundets svageste, når de bliver klemt af systemet – herunder af sundhedssystemet. Konflikter med læger er dog sjældne.
 

140503 Oak Foundation støtter Gadejuristens natarbejde.jpg

Stor donation fra Oak Foundation til Gadejuristens nat-arbejde

Gadejuristen skal med stor glæde hermed meddele, at Oak Foundation har besluttet at støtte Gadejuristen til at kunne yde retshjælp og anden støtte til det migrant gadefolk, som den danske regering igen og igen har afvist at ville hjælpe på denne vis. Det betyder, at Gadejuristen nu på fast basis vil udvide sit udgående retshjælpsarbejde med gadeture målrettet de udenlandske gadefolk, dette primært om natten. Her får vi nemlig kontakt med udenlandske "gadekvinder", men også med "gademænd", der ikke oplever at have adgang til uvildig hjælp, herunder retshjælp, andre steder. 

Sågar til gaden Retfærdighedens vægtskål Karunka.jpg

Kontroversiel kommunelæge rammer vildt forbi

Efter en, mildt sagt, faktuelt forkert kritik af Gadejuristen i Dagens Medicin skal vi først og fremmest understrege, at Gadejuristen, naturligvis, følger både gældende paragraffer, herunder patientrettighederne, og enhver anden retskilde, vejledning og retningslinje på feltet for stofbehandling.
 

140411 Donation Storkøbenhavnske Odd Fellow Logers humanitære fond  sort og hvid.jpg

Donation fra Storkøbenhavnske Odd Fellow Logers humanitære fond til Gadejuristen

Gadejuristen har modtaget en donation fra Storkøbenhavnske Odd Fellow Logers humanitære fond. Vi er dybt taknemmelige for denne støtte, som vil kunne finansiere forplejningen under et større antal af vores gadeture, hvor vi tager ud i Gaden, og fra vores café-cykel serverer kaffe, varm kakao med flødeskum, lidt spiseligt og meget mere for "gadefolket", lige dér hvor de er. Også om aftenen og om natten. Her møder vi på nu 15. år stærkt udsatte mennesker som ofte ikke kender deres rettigheder og/eller ikke magter på egen hånd at forfølge deres ret i et for tungt og usmidigt hjælpeapparat hhv. klagesystem.

International narkotikakommission i Danmark

UNGASS 2016: Forberedelserne til det store FN-topmøde i 2016 om narkotika førte i denne uge til fint besøg i Danmark.
 

Skybrudssagen vundet i dag

I dag har gadens folk vundet en vigtig og principiel sag over Københavns Politi.
 

Donation fra Smukfonden til Gadejuristen

Det er med stor glæde, at vi netop har modtaget en flot donation fra Smukfonden.

160113 Smukfonden logo Tak for donation på 20000.jpg
l,mn

Ønsker du at involvere dig i frivilligt arbejde, donere tid eller støtte, har du spørgsmåll til os, eller kunne vi eventuelt bidrage med noget information, så tag endelig kontakt til os

Besøgs- og postadresse:
Værnedamsvej 7A, 1. 1819 Frederiksberg C. (med Vesterbro på det modsatte fortov)

Tlf. +45 33 31 00 75 
Fax +45 33 31 00 78
kontakt(at)gadejuristen.dk
CVR: 25048482

Hovedadresse:
Gadejuristen Gasværksvej 6A, 1. 1656 København V.

Bestyrelsens sammensætning:

Jørgen Kjær, København
Kristian Andenæs, Oslo
Liese Recke, København/Vestfold
Peter Ege, Charlottenlund
Anja Bloch, København
Marianne Schouw, København
Jesper Vad Kristensen, Aarhus

Gadejuristen, stiftet i 1999, er en privat organisation, der yder udgående retshjælp og andre ydelser til og for udsatte mennesker.

Gadejuristens vedtægter i PDF-format

Ophavsretten tilhører Gadejuristen.
Powered by Drupal by Nullsmith.dk | Layout by Den Anden Natur